Hogyan értelmezzük az adófolyószámlát?

Az adófolyószámládra érdemes időközönként ránézni, akár egyéni vállalkozó vagy, akár céged van. A korábbi bejegyzésben KONKRÉTAN ITT megtalálod, hogy hol éred el az adófolyószámládat.

Lekérni minden hónap 20-a után érdemes, ekkorra ugyanis, ha a könyvelőd jól dolgozik, felkerül az összes bevallás és nem lesz fals az egyenleg. Sikerült? Akkor nézzük át, hogy mit tartalmaz.

A folyószámlának bal és jobb oldala van, a bal oldal tartalmazza a kötelezettségeidet, a jobb oldal pedig a pénzforgalmi oldal. Mindez adónemenkénti bontásban, az adónemhez tartozó számlaszámmal együtt (pl. szja, szocho, kata, tb járulék stb.) jelenik meg.

KÖTELEZETTSÉGEK: elsősorban a beadott bevallások alapján kerülnek előírásra a határidős dátummal (esedékesség dátuma), megnevezve az adott bevallást is. Ha ezen az oldalon nem látsz semmit, még egy nullát sem, az még nem jelenti azt, hogy nincs kötelezettséged. Legtöbbször ilyenkor az a helyzet, hogy nem került beadásra a rád vonatkozó bevallás és ezért nem került előírásra semmi. Amint a fenti példán látod az SZJA táblázatban, a nulla értéket is be kell vallani, ebben az esetben “0” összeg szerepel a kötelezettségek oldalon, nem pedig semmi. Ha nem nulla, hanem fizetendő az összeg, akkor “+” jellel kerül fel a táblázatba. Ha visszaigényelhető összeged van, pl. az év végi adóbevallásodban kéred vissza egy összegben a családi adókedvezményedet, az “-” jellel fog itt megjelenni.

PÉNZFORGALMI OLDAL: ezen az oldalon az átutalásaidat, befizetéseidet látod annak dátumával együtt “-” jellel, ennek az alap típusnak 01 a megjelölése. Kevésbé rendes adózók találkozhatnak még a 01-en kívül más kódokkal is, pl. inkasszó, végrehajtás jóváírt összegeivel is, ha előfordul ilyen nálad, itt tudod ellenőrizni, hogy a lefoglalt összeget melyik adónemre könyvelte fel a nav.

TÚLFIZETÉSEM VAN… TÉNYLEG? A fenti példán az SZJA táblázatban az összesítésnél egy nagyobb összegű túlfizetés jelenik meg. Elég sokszor a NAV is küld róla ügyfélkapus értesítést. Valós ez? Nézzük meg közelebbről.

Itt az látszik a kötelezettség oldalon, hogy 2023.05.22. esedékességgel beadásra került egy nullás bevallás. Nyilvánvalóan a 2022. éves szja bevallásról van szó, amin sem fizetendő, sem visszaigényelhető összeg nem jelent meg. A pénzforgalmi oldalon egy 2023.07.12-én átutalt összeg szerepel. Ennek nincs “párja” a bevallási oldalon, ezért túlfizetésként jelenik meg. Visszakérhetem? Nem. Ez csak átmeneti túlfizetés, mivel bizony lesz majd “párja” is a kötelezettség oldalon, amikor 2024. májusában bemegy a 2023. éves szja bevallás. Vannak ugyanis olyan adónemek (és az SZJA pont ilyen) ahol a fizetési határidő havi vagy negyedéves időszakonként jelentkezik, a bevallást viszont csak egyszer adjuk be majd év végén, ez a bevallás fogja majd tartalmazni az elutalt összegeinket. Az elutalt összegeket SZJA ELŐLEGNEK hívjuk, nem véletlenül. Ha beadjuk az éves bevallásunkat, akkor válik véglegessé, a bevallás fel fog kerülni a bal oldalra és ezzel fog “kinullázódni” az összesítés. Ez a túlfizetés tehát nem valós.

Azoknál az adónemeknél viszont, ahol a bevallási határidő megegyezik a befizetési határidővel, nincsenek ilyen “túlfizetésnek látszó” összegek. Ha minden bevallás rendben bemegy, akkor ezekben az esetekben a tartozások tényleg tartozások, a túlfizetések tényleg túlfizetések az összesítésnél. Nézzük meg ezt a SZOCHO adónemet.

Kötelezettség oldalon 3 db bevallás van, 01.12., 04.12. és 07.12. határidővel tartalmaznak fizetendő összegeket. A jobb oldalon mindnek megvan a “párja”. 4 nap késéssel ugyan, de befizetésre került az első összeg (piros). A második összegre 02.09-én bement egy kis önkéntes előleg (ilyet bármikor lehet fizetni, hogy a végső összeg ne fájjon annyira…), majd kiegészítésre került 04.18-án a teljes összegre (zöld). 07.12-én pedig az eddigi utolsó kötelezettség is teljesítésre került. A bevallás oldal pontosan annyi, mint a befizetés oldal, az egyenleg tehát nulla. Pirospont a könyvelőnek a határidőben teljesített bevallásokért és pirospont az adózónak is az utalásokért.

Végül nézzük egy “rendetlenebb” adózót, akinek a könyvelője pirospontos, hiszen minden áfa bevallást határidőben teljesít. Ezek a kötelezettség oldalon jelennek meg minden hónap 20-án. A befizetés oldal viszont már kuszább.

A 01.20-as bevallásra késedelmesen (02.07-én) és kevesebb utalás érkezett. Ezt a nav 02.15-én egy behajtással “kipótolta”. Ezután egy áfa, ha késedelmesen is, de összegében utalásra került (zöld). A következőt a nav végrehajtással szedte be teljes egészében, ez a 11-es kódból látszik a jobb oldalon (kék). A 04.20-asra szintén a füle botját sem mozdította az adózó, ezért a nav némi várakozás után 04.28-án “amit talált, elvett”, az adózó pedig 05.05-én utalással “pótolt” (narancsszín). A következő áfát szintén késve, de önként befizette (lila). A júniusi ismét végrehajtással indul (06.30-án 11-es kód), az adózó csak jóval később pótol két összegben (világoszöld). Közben bement a 07.20-as áfa is, de mivel a 07. havi utalásokkal még csak az előző került kiegyenlítésre, ez az utolsó most összesítésben tartozásként ott ül az adófolyószámlán. Ha az adózó ügyesen lekéri ma, akkor látja, hogy mennyit és hová kell utalnia, hiszen a 07.20-i határidő óta már biztosan elfelejtette…

Nagyon sok hasznos infót tartalmaz tehát az adófolyószámla. Egyfelől nyomon követheted a könyvelőd munkáját, teljesíti -e időben a bevallásokat, másfelől ha bármilyen akadályoztatása miatt nem tud téged tájékoztatni a fizetési kötelezettségeidről, vagy (ami bárkivel előfordulhat) kicsit megcsúszol az utalásokkal és már magad sem tudod hol tartasz, azonnal naprakészen hozzáférhető.