Mit hol intézhetsz, azaz ÜPO, ONYA és társaik 2.

ONYA, azaz Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás.

Ahogy a nevében is benne van, ezen a felületen bejelentkezés után különböző nav-os nyomtatványokat, bevallásokat tudsz kitölteni és beadni elektronikusan. Jellemzően “önkönyvelők” használják több-kevesebb sikerrel, könyvelőként még nem igazán sikerült megbarátkoznom az alkalmazással, bár elvétve használtam már.

https://onya.nav.gov.hu/#!/login

Használata nem kis szakmai felkészültséget igényel, tapasztalatom szerint ugyanis a saját maguknak bütykölő vállalkozók már jellemzően a kezdő oldalon jelentkező “Ki adhat be az ONYA által kínált egyszerűsített adó- és járulékbevallást?” tájékoztatón elvéreznek.

Egyéni vállalkozóként a képviselteknél saját magadat kell kiválasztanod, ha cégvezetőként jelentkeztél be az oldalra, válaszd ki a képviseltek közül a cégedet. Jobb felső sarokban a KÉPVISELT ADÓZÓ-nál mindig látni fogod, hogy éppen kinek a nevében ügyködsz, kire fog vonatkozni a beadvány.

Ha megpróbálkoznál a mélyvízzel, használd az “ÚJ NYOMTATVÁNY, BEJELENTÉS” csempét vagy a bal oldali menüpontot.

Itt már tudnod kell, hogy ADATSZOLGÁLTATÁST, BEJELENTÉST, BEVALLÁST vagy KÉRELMET szeretnél indítani, ezeken belül is milyen típusút és konkrétan mit. És itt kerül elő a könyvelői szakma, ugyanis míg egy könyvelő fejből tudja, hogy melyik általa képviselt adózó mikor és mire kötelezett és a kötelezettségeit melyik beadandón teljesíti, a mezei vállalkozó elveszik a bőség (a “csökkenő adminisztráció”) zavarában.

Hagyjuk meg ezt a felületet inkább a könyvelőknek, mert bár nem kizárt, hogy sikerül vele megbirkóznod, a határidőket betartva hibátlan bevallásokat kreálni magadnak, nagyobb esélyt látok a hibázásra, aminek a kijavítása (esetleg a halmozott hibák javítása) nem éppen az a munka, amit szívesen elvállalnék bármikor.

ÚJ NYOMTATVÁNY / BEJELENTÉS mellett még tudsz kutakodni a DOKUMENTUMOKban, ahol látod a korábbi beadványokat és azok állapotát. A MEGHATALMAZÁSOK is hasonló, azonban itt csak ezek a típusú beadványok szerepelnek.

Ami viszont hasznos ezen a felületen, az a SAJÁT ADATOK lekérése a bal oldali menüből, aminek segítségével minden adat azonnal rendelkezésre áll a vállalkozásról (kezdete, formája, adózási mód, stb) és pdf formátumban le is tölthető.

Az elektronikus fizetési szolgáltatást a saját bankodból indított utalás helyett használhatod amennyiben lehetőség van bankkártyás fizetésre. Ez nem minden adónemnél elérhető.