Fontos változások a számlázásban 2020. július 1-jétől

2020. július 1-jétől a számlaadatszolgáltatási kötelezettségben megszűnik a 100.000 forint áfa tartalomra vonatkozó értékhatár, vagyis adatot kell szolgáltatni a NAV részére minden olyan számláról, amelyet adóalany egy másik belföldi adóalany részére, belföldön teljesített ügyletről állít ki, függetlenül a számla áfa tartalmától.

Juj, de hosszú volt ez a mondat… Haladjunk sorban:

Mi az, hogy adóalany? Leegyszerűsítve: amennyiben a tevékenységedhez adószámmal rendelkezel, adóalanynak minősülsz. Lehetsz egyéni vállalkozó, adószámos magánszemély, gazdasági társaság, stb. a lényeg az ADÓSZÁM.

Mi az, hogy másik belföldi adóalanynak állítok ki számlát? Ez azt jelenti, hogy a partnered, akinek a számládat kiállítod, szintén rendelkezik adószámmal. Vagyis szintén egyéni vállalkozó, adószámos magánszemély, gazdasági társaság.

Mi az, hogy függetlenül a számla áfa tartalmától? Hát ez bizony azt jelenti, hogy minden számláról adatot kell szolgáltatni, akár tartalmaz áfát akár nem. Vagyis ha alanyi adómentesként soha nem volt dolgod az áfával, akkor is terhel az adatszolgáltatási kötelezettség.

Amint látod, július 1-jétől nagyon fontos az, hogy mind a kibocsátó, mind a befogadó adószáma szerepeljen a számlán!

Hogyan kell teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget?

Először is mindenképpen regisztrálnod kell a NAV erre létrehozott oldalán: https://onlineszamla.nav.gov.hu/home

Amennyiben kézi számlatömböt használsz, a regisztrációt követően a kiállított számlák adatait kézzel kell felvinned a NAV rendszerébe.

Amennyiben már valamelyik online számlázóprogramot használod, a regisztráció során létre kell hoznod egy technikai felhasználót is, és az itt kapott kulcsokat a számlázóprogramodnak meg kell adnod. Az adatszolgáltatás ezzel automatikussá válik.